Huvudsida | Divisioner | VFA-109

Strike Fighter Squadron 109

Divisionsemblem
Aktiva 2019 - nuvarande
Del av NOSIG Armed Forces
Gren NOSIGs flotta
Roll Combat Air Patrol
Close air support
Air interdiction
Suppression of Enemy Air Defenses
Bundna till NSG-17
Hemmabas Naval Base Guam
Smeknamn Vanguards
Ledning Merman - DivC
Färger Guld, Röd, och svart
Moduler
Krav DCS:Supercarrier
VFA-109 skin pack
Valfri F/A-18C Hornet
F-14B Tomcat
(AV-8B N/A Harrier)
Träningsdag
Träningsdag Onsdag varannan vecka
Tid 20:00


Strike Fighter Squadron 109 (VFA-109), även kända som "Vanguards". Deras radiocallsign är "Roman" och de är en "NOSIG Navy" Hornet och Tomcat Jakt/Attack-division stationerad på Naval Base Guam. De är bundna till USS Abraham Lincoln och NOSIG Strike Group 17. Vanguards är inte bundna till någon nation, för att markera att målet inte är att vara 100% verklighetstrogna, utan procedurer och tekniker anpassas efter divisionens behov. Vanguards målsättning är att utmana och utveckla divisionsmedlemmarna, och utför därför procedurer och övningar med avancerade inslag. Dock har alla medlemmar olika förutsättningar för deltagande och egen träning, så inga individuella resultatkrav ställs, utöver att varje individ försöker sitt bästa.

Uppdrag

 
VFA-109 F/A-18C color scheme
 
VFA-109 F-14B color scheme
 
VFA-109 på USS Abraham Lincoln, 2023

Som NOSIGs navy-division utför VFA-109 Squadnightförberedande övningar inom sitt operationsområde, samt egna utplaceringar hos NSG-17.
Under övningarnas gång tränas grunderna i de jakt- och attacktekniker och procedurer som normalt används hos NSG-17, samt andra nödvändiga delar så som lufttankning, formationsflygning, återsamlingar, samt dager- och mörkerprocedurer på hangarfartyg i alla tänkbara väderförhållanden. Till NSG-17 är även roller som Marshal, LSO, samt AWACS knutna, och dessa samövar med VFA-109 kontinuerligt.

VFA-109 förfogar över ett stort antal flygplan. Dessa är i stor del placerade på Naval Base Guam och USS Abraham Lincoln, men ett mindre antal finns även i Georgien på NOSAFs basering, samt på Cypern hos RAF.

Histora

1960s

Under 60-talet var VF-9 bundna till dels USS Forrestal och flög MiGCAP och attackuppdrag över Vietnam med F-4 och A-4, men även till USS Ranger under dess seglats i sydöstra medelhavet.

1980s

När vi kommit till 80-talet har VF-9 ombildats till VFA-109, F-4 byts ut till F-14B, och F/A-18C har påbörjat sin introduktion som multiroll-plattform. Seglatser i medelhavet, med avstickare genom Bosporen, samt i Persiska viken utfördes ombord på USS Abraham Lincoln.

1990s

VFA-109 var tidiga med att uppgradera till Link 16, samt utöka sina Hornets med Fox-3 kapacitet, vilket de fick god användning av under de flertalet konflikter de hade en roll i.

2000s

Introduktion av de allra modernaste vapen skedde, och divisionen arbetar med hela den arsenal av bestyckningar deras plattformar numer är kapabla till. Seglatser i Persiska viken och medelhavet varvades med utbildningar på hemmabasen.

Inträde

Tagga ”@@C VFA-109” i General text channels/#chatt på NOSIG discord för förfrågan. Skriv att du vill gå med i divisionen och är redo för provflygning.

Provflygning/testperiod tillämpas (så att rimlig kunskapsnivå uppfylls).

Förkunskapskrav

  • Coldstart av sin valda modul
  • Grundläggande kunskap kring flygplanssystem och beväpning för sin modul
  • TACAN-navigering
  • Viss SRS-vana
  • Känna till procedurer kring hangarfartyg

Se även