Huvudsida | Generella Guider | OBS - skärminspelning

Om OBS

OBS eller Open Broadcast Studio som det står för, är ett inställningsrikt program som man med stor enkelhet och kontroll kan spela in vad som syns på ens skärm, fönster eller spel.

Länk till att ladda ner OBS: https://obsproject.com

Programinställningar

Encoder

Först och främst är det viktigt att välja rätt “encoder”. Fast vad är egentligen en encoder?

En encoder komprimerar den digitala videon vilket förbättrar prestandan i själva processen och transporten när något spelas in. Från början gjordes detta via mjukvara vilket använder CPU:n. Men detta var ofta problematiskt när man t.ex. spelade in ett spel, vilket då kunde orsaka prestandaproblem för t.ex. 3D-spel som kräver mycket datorkraft. Istället började man bygga dedikerade encoders direkt i hårdvaran på grafikkort, vilket gjorde prestandan mycket bättre och det tog bort bördan från CPU:n.

Dessa dedikerade encoders heter följande:

 • Intel CPU med inbyggt grafikkort: Quick Sync
 • Nvidia grafikkort: NVENC H.264
 • AMD grafikkort: Video Core Next

Det är rekommenderat att du väljer en av dessa, baserat på vilken hårdvara du har.

Detta gör du genom att i OBS-programmet navigerar till:

 1. I menyn längst upp till vänster klickar på: “Arkiv (F)”.
 2. Sedan i drop-down menyn väljer: “Inställningar”.
 3. I vänstra fältet klickar på: “Utmatning”.
 4. Längst upp i Utmatningsläge-listan väljer: “Avancerat”.
 5. I tab-listan undertill klickar på: “Inspelning”.
 6. Ungefär sex steg nedåt på “Kodare” väljer du din encoder.
 
Skärmbild av "Inspelningsformat".

Inspelningsformat (Frivilligt, kan skippas)

Navigera till: “Inställningar” -> “Utmatning” -> “Utmatningsläge: Avancerat” -> “Inspelning” -> “Inspelningsinställningar” -> “Inspelningsformat”

De vanligaste inspelningsformaten är MP4 och MKV. OBS kommer att vara förinställt på MKV och egentligen kan du låta det vara så och gå vidare till nästa punkt.

En anledning till att vissa istället väljer MP4 är att det är det vanligaste formatet som olika program använder att arbeta i. T.ex. de flesta videoredigeringsprogram använder formatet och Youtube konverterar om uppladdade filmer till MP4. Detta underlättar arbetet i vissa situationer, men om du inte håller på med videoredigering så behöver du inte tänka på detta.

En stor nackdel med att välja MP4 över MKV i OBS är att om det skulle hända något medans du spelar in så att det avbryts, då försvinner hela den inspelade videon, medans med MKV har du kvar den inspelade delen.

Kodarinställningar (Frivilligt, kan skippas)

 
Skärmbild av "Kodarinställningar".

Navigera till: “Inställningar” -> “Utmatning” -> “Utmatningsläge: Avancerat” -> “Inspelning” -> “Kodarinställningar”

En bra ändring som du kan göra i “Kodarinställningar” är att sätta “Intervall för keyframes: 2”. Detta är en typisk inställning för de som streamar t.ex. till Twitch för att minska “pressen” av inspelningsströmmen eftersom inspelningen sker och skickas iväg i realtid till tittarna. Med denna inställning skapar man en liten fördröjning så att allt annat hänger med och hinner synkas upp och därmed försvinner stakningar/hoppningar/hack och problem som kan uppstå när man tittar på streamen.

Denna inställning är alltså då även bra för vanlig inspelning eftersom det kan uppstå problem i videon i stressade situationer när det krävs extra mycket av datorns resurser.

Resten av Kodarinställningarna behöver inte ändras och bör vara standardinställt.

Video

Navigera till: “Inställningar” -> “Video”

 
Skärmbild av "Videoinställningar".

På Utdataupplösningen sätter du upplösningen som du vill att din film ska vara i.

Vanliga bithastighetsvärden är FPS (Frames Per Second).

Val av Bitrate

Navigera till: “Inställningar” -> “Utmatning” -> “Utmatningsläge: Avancerat” -> “Inspelning” -> “Kodarinställningar” -> “Bithastighet”

Vilken bitrate ska man välja baserat på upplösning och FPS? Ju högre upplösning och FPS desstu mer kraft krävs av din dator, och du får själv avgöra vilka av dessa följande värden din dator klarar av att spela in medans du kör dina spel.

Den vanligaste upplösningen på filmer idag är 1920 x 1080 @ 30/60. Lägre upplösning än så ser man oftare i t.ex. streaming eftersom det där i realtid krävs både mycket datorkraft och bandbredd på samma gång.

För att välja rätt bitrate till upplösningen så rekommenderas följande gränsvärden:

720p 1280 x 720 @ 30 FPS

Bitrate: 3000 till 4500 Kbps

1280 x 720 @ 60 FPS

Bitrate: 5000 till 7500 Kbps

1080p 1920 x 1080 @ 30 FPS

Bitrate: 7000 till 9000 Kbps

1920 x 1080 @ 60 FPS

Bitrate: 10000 till 16000 Kbps

1440p 2560 x 1440 @ 30 FPS

Bitrate: 15000 till 23000 Kbps

2560 x 1440 @ 60 FPS

Bitrate: 25000 till 30000 Kbps

4K 3840 x 2160 @ 30 FPS

Bitrate: 25000 till 33000 Kbps

3840 x 2160 @ 60 FPS

Bitrate: 45000 till 64000 Kbps

(Starta med lägsta bitrate och öka om du ser störningar/artefakter/rutor/grus i inspelningen.)

Börja spela in

För att i huvudsak kunna påbörja inspelning i OBS så måste vi först se över hur scener och källor fungerar.

 
Skärmbild av "Spelintagning".
 1. I programmets huvudsida när du har startat programmet så är där en stor svart ruta som är en förhandsvisning av det du ska spela in. Vidare under denna svarta ruta ser du från vänster fem rutor till höger med Scener, Källor, Ljudmixer, Scenövergångar och Kontroller.
 2. I rutan för Scener har du som standard en redan tillagd scen vid namn just Scen. När du trycker på dina scener så att de är markerade/aktiva, visas sedan innehållet i rutan till höger om Scener som är Källor.
 3. Klicka på + och lägg till en scen i Scener och döp denna till “DCS World” och sedan i rutan Källor klicka på + och lägg till en källa så dyker det upp en lista med många olika val. I detta fallet så ska vi spela in från spelet DCS World och då väljer vi Spelintagning. Då dyker det upp ett litet fönster som heter “Skapa/välj källa”. Klicka på “OK” så dyker det upp ett annat större fönster som heter “Egenskaper för “Spelintagning””. Här är det förutsatt att du kör ditt DCS World i fullskärmsläge och därmed kan trycka “OK”.
 4. Om du däremot kör ditt spel i fönsterläge så måste du först se till att du har startat spelet och sedan välja detta i: “Läge” -> “Spela in specifikt fönster”. Och sedan undertill i “Fönster”-listan väljer du fönstret för DCS World och klickar “OK”.
 5. Nu bör DCS World dyka upp som förhandsvisning i den stora svarta rutan.
 6. Sedan är det bara att trycka på “Börja spela in” i rutan för Kontroller.
 7. När du sen är klar med inspelningen så har en MKV-fil sparats där du har angett inspelningssökvägen. Denna fil kan du antingen ladda upp direkt via ditt Youtube-konto, eller ladda in i ett videoredigeringsprogram och skapa en trevlig film!

 

För mer information

OBS Wiki: https://obsproject.com/wiki